Tarieven

De kosten voor een studiekeuzetraject bedragen € 695,- (incl. BTW).

Dit traject bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Indien gewenst een oriënterend gesprek van een half uur
  • Twee gesprekken van maximaal 2,5 uur (eventueel drie gesprekken van 1,5 tot 2 uur)
  • Twee persoonlijkheidstests en een beroepskeuzetest
  • Huiswerkopdrachten
  • Adviesgesprek van circa een uur (eventueel in bijzijn van ouder(s))
  • Schriftelijke rapportage

Het leenstelsel en de consequentie van een jaar een niet passende studie te hebben gevolgd.

Was het vroeger eerder regel dan uitzondering om lekker lang over je studie te doen, tegenwoordig is het financieel bezien zaak om direct de goede keuze te maken en de studie te doen binnen de tijd die er voor staat. Reden hiervoor is met name het sinds 2015 ingevoerde leenstelsel dat de plaats van de basisbeurs heeft ingenomen. In plaats van de basisbeurs krijgen studenten in het hbo en universiteit de mogelijkheid om geld te lenen om in de kosten voor hun studie en levensonderhoud te voorzien. Dit ‘studievoorschot’ (plus rente) moet na de studie worden terugbetaald. Wie ouders heeft met een laag inkomen, heeft recht op een aanvullende beurs in de vorm van een gift.

Voor het studiejaar 2019-2020 is het collegegeld € 2.083 (hbo en universiteit). Je kunt hiervoor per maand lenen. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld. In sommige gevallen betaal je instellingscollegegeld, bijvoorbeeld wanneer je aan een particuliere instelling studeert.

Met welke kosten moet je als student rekening houden?

Behalve collegegeld, moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. Als je op jezelf woont, kun je ongeveer rekening houden met maandelijkse kosten van ongeveer 1000 euro (Nibud Studentenonderzoek 2017):

Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2019/2020 is 2.083 euro. Dit komt neer op een bedrag van 173 euro per maand.

Duidelijk zal zijn dat de kosten voor een studie behoorlijk kunnen oplopen.
Een reden te meer om alle aandacht te besteden aan de juiste studiekeuze. Een jaar studeren en dan tot de conclusie komen dat er een verkeerde studiekeuze is gemaakt, kost de student en/of ouder(s) een grote som geld. Naast de financiële consequenties zijn er ook nog de ‘emotionele consequenties’: in het algemeen is het stoppen met een studie zeker ook emotioneel belastend.

Door goede planning lukt het vrijwel altijd om op korte termijn met een traject van start te gaan.

Twijfel je over het juiste niveau van je (vervolg)opleiding? Studiematch neemt dit altijd mee in het traject en geeft er deskundig advies over,

Etty

Onze zoon wist na zijn eindexamen echt niet wat hij moest gaan studeren. Hij koos voor rechten. Als snel bleek dat dit geen goede keuze was. In februari stopte hij met de studie. Omdat hij nog steeds geen idee had wat hij wilde studeren, kwamen we bij Margrit terecht. Het bleek een goede match. Margrit heeft onze zoon het zelfvertrouwen dat hij kwijt was na zijn valse start weer teruggegeven. Ze heeft hem behalve 2 concrete studies ook een kijkje in zijn toekomst gegeven. Onze zoon is inmiddels zeer gemotiveerd begonnen aan zijn studie bedrijfskunde. Hij weet nu waar hij het voor doet.